Teknik Bilgiler

Açısal Hız ve Çizgisel Hız Nedir?

Açısal hız ve çizgisel hız fizikte çok karıştırılan ve öğrenciler tarafından idrak edilmesi zor kavramlardır.Bu yazımızda açısal hız ve çizgisel hız nedir bundan bahsetmeye çalışacağız.Açısal hız dairesel hareket yapan bir cismin birim zamanda taranan açıya denir.Çizgisel hız , cisimlerin birim zamanda aldığı yola denir.Kısaca bu şekilde tanımlayabiliriz.Biraz daha detaylıca inceleyecek olursak eğer.

Formüller

Açısal hız, her enleminde aynıdır. 24 saatte 3600 derece taranır. Bir saatte 15°, 4 dakikada 1° dir. Bundan dolayı bir boylam üzerindeki bütün noktalarda yerel saat aynıdır. Çizgisel hız tam olarak nedir derseniz bir örnekle bunu açıklayalım , dünya’nın çizgisel hızı her enlemde aynı değildir. Hızın en yüksek olduğu yer Ekvatordur ve saatte 1670 km’dir. Bu hız kutuplara doğru azalır ve kutup noktalarında 0 km olur. Kavramlarımızı formülleştirelim , Açısal hızın oluşması bu durumda tamamen dik olan hareketlerden oluşur. İki boyutlu işlemlerde açısal hız (ω): ile gösterilir.Genel formülü şeklinde ifade edilebilir.Daha iyi ifade edecek olursak  şeklinde gösterebiliriz. Üç boyutta, açısal hız biraz daha karışık bir hal almaktadır. Bu durumlarda açısal hız bir vektör olarak kabul edilir ve artık bir büyüklüğünün yanında ayrıca bir yönü vardır. Büyüklük açısal sürati ifade ederken, yön ise dönüş eksenini gösterir. Sağ el kuralı açısal hızın pozitif olduğu yönü gösterir. U vektör sembolünü anlık dönüş eksenine bağlı vektör olarak kabul edersek, vektörün üzerinden bakıldığında dönüş saat yönünün tersine doğrudur. Bu durumda açısal hız vektörü şu şekilde ifade edilir
Çizgisel hız, düzgün dairesel hareket yapan bir cismin, daire yayı üzerinde birim zamanda aldığı yola denir.Çizgisel hız vektörü daire yayına tam teğet olup, yarıçap vektörüne diktir.Cisim dairenin tüm çevresini dolanırsa, 2πr, kadar yol alır ve bu esnada bir periyot (T), kadar zaman geçer ile ifade edebiliriz. İvme ve kuvvet Dairesel bir yörüngede sabit süratle dönen bir cismin, eşit zaman aralıkları ile çizilmiş hız vektörleri gibi olur. Bu hız vektörlerinin büyüklükleri eşit, yönleri ise farklıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir