Teknik Bilgiler

Arduino ile Çalışırken “Yapılmaması Gereken 4 Hareket”

İster Arduino ile çalışmak isteyen, henüz çalışmaya başlamış olan veya çoktan kilit taşını açarak bu devre kartlarının ustası konumuna gelmiş biri olun.

İnternette okuyacağınız binlerce şema ve yazıların hiçbirinde bulamayacağınız temel ama hayat kurtarıcı 4 bilgiyi sizinle paylaşmak istedim. Şaka değil, cidden hayat kurtarıcı. Yazıyı okumaya devam ettikçe nedenini anlayacaksınız.

  • Elektrik “Şakaya Gelmez”

Her ne kadar elinizde bulunan Ardunio UNO, Mega ve türevi devreler sade haliyle fazla elektrik tüketimi yapmasa da Arduino ile bilgisayarınızın iletişimini sağlamak için taktığınız USB kablo, Arduino’ nun devasa boyutlarını çalıştırmaya yetecek güce ve iletkenliğe sahiptir. Siz farkında olmasanız bile her saniye ve dakika Arduino ile bilgisayarınız arasında bir dalgalanma yaşanıyor. Bilgisayarınız bu dalgalanmaları topraklama ile hallediyor fakat dalgalanma sırasında Arduino’ nuza bağlanan ufacık bir DC motor, Arduino’ nuzun “Bootloader” denilen “BIOS” görevi gören sistemini çökertmeye yetecektir. Kısaca USB kablonuz veya harici güç kaynağınız (pil, batarya vb.) bağlı iken asla ve asla Arduino’ nuzdan ne kablo çıkarın, ne de takın.

 Eğer yaparsanız Arduino IDE size şu şekilde bir teşekkür mesajı (!) verecektir:

  • Shield ile Kabloları Aynı Pine Bağlamayın

Örneğin heyecanlı heyecanlı bir motor shield edindiniz. Motor shield’ ın Arduino üzerindeki çoğu pini kullandığını gördünüz ve sensörlerinizi hangi pine nasıl bağlayacağınızı düşünüyorsunuz. İnternette büyük ihtimalle size jumper kabloların uçlarını keserek Shield ile Arduino arasında bir yere sıkıştırmanız gerektiği söylenecek. Tavsiyem: Tecrübeniz yoksa uzak durun.

Çünkü Arduino tarafından sağlanan ve hiçbir dirençle karşılaşmayan elektrik akımı kısa devre oluşturarak sensörünüze yüklenecek, onu ısıtacak ve pinlerini kullanılamaz hale getirecektir.

Örnek bir kondansatör patlaması

  • Neydi O Patlama Sesi?

    O patlama sesi ne miydi? Söyleyeyim; pil yuvası eridi!

    Gece yatarken Arduino ile kurduğunuz sistemi kapattınız. USB kabloyu cihazdan çıkardınız, ne olacak yahu diyerek pil yuvasında bir tane pil bıraktınız. Hatta o pil de topraklamaya bağlı diye içiniz rahat etti.

    Gece bir patlama sesiyle uyanmanız içten bile değil. Çünkü siz sisteme bir tane bile olsa AA pil takılı bıraktınız. Gece boyunca bu pil Arduino’ nuza elektrik akımı yollayacak, Arduino’ nuz buna karşılık vermeyince bu elektrik pile geri dönecektir. Bu işlem bir döngüye girince ise pilin pil yuvasına temas ettiği yerde yüksek ısı, erime ve patlama gözlemlenir. Yangın çıkarma ihtimaliniz çok yüksek.. (Tecrübeyle sabit..)

    Sonra bizim gibi evde yangın söndürme tüpü ile koşarsınız.

  • Bizzat yaptığım hata sonucu AA pil yuvasının tabanının az hasarlı hali..

    Lehimlerken Lehimleri Birbirine Değdirmeyin

    Çoğu kişi lehim ile uğraşırken acemi zamanlarında bu hatayı yapıyor. İki ayrı pine lehim yaptıktan sonra eğer bu lehimleri değdirdiğinizi fark ederseniz bu lehimleri ortadan kaldırın. Örneğin A0 ve A1 [(Bu pinler yan yana.) Büyük ihtimalle “A0 ve A1 Ne alaka? Neden bunlara lehim yapıyoruz? Öyle şey mi olur?) Diye tepki veriyorsunuz. İleriki yazılarımdan birinde çok pratik bir iki şey gösterirken bunlardan bahsedeceğim. Bu bilgileri de internette bulmak çok zor.].

    Ne demiştik? A0 ve A1 pinlerini lehimlediniz. İkisi arasında yanlışlıkla lehim bıraktınız. Bu durumda A0 pinine vereceğiniz X komutu A1 tarafından da algılanacak ve doğal olarak komut çalışmayacaktır. Bunun için bu noktada uyanık davranmalısınız.

Bir düşünce “Arduino ile Çalışırken “Yapılmaması Gereken 4 Hareket”” ;

  1. mehmet dedi ki:

    iyi günler ır alıcı verici ile engelden kaçan robot yapmaya çalışıyorum. Ama arduino bilgisayara bağlamadığım sürece çalışmıyor ve motorlardan mı arduinodan mı ses geliyor ve engelden kaçacakolan sensör algılamıyor ondanda ses geliyor . 9v pil ile çalıştırıyorum.yardımcı olursanız çok mutlu olurum .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir