Arduino ile Deprem Alarmı Yapımı
Deprem algılama projesi, sismik etkinliklerin takibini sağlamak için tasarlandı. Bu proje, sismik etkinliklerin zamanını, şiddetini ve yerini takip etmek için bir sensör kullanır. Arduino, bu projenin içindeki sensör verilerini okuyabilir ve görsel olarak görüntüleyebilir veya kaydedebilir.
Kullanım alanları:
- Sismik etkinliklerin takibinde ve ölçümünde kullanılabilir.
- Sismik tehlike bölgelerinde güvenliği sağlamak için kullanılabilir.
- Jeofizik veya sismoloji çalışmalarında kullanılabilir.
Deprem alarmı projesinin nasıl yapılacağı:
Gerekli malzemelerin toplanması: Arduino kartı, sismik sensör, breadboard, kablolar, bilgisayar ve Arduino IDE programı.
Sismik sensör bağlantısı: Sismik sensörü breadboard’a bağlayın ve ardından Arduino kartına bağlayın.
Arduino programının yazılması: Sismik verilerini okumak ve görsel olarak görüntülemek için Arduino programı yazın.
Arduino programının yüklenmesi: Yazdığınız programı Arduino kartına yükleyin.
Test etme: Sismik sensörü hareket ettirerek veya bir sismik etkinlik oluşturarak programın çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Arduino UNO R3 Klon – (USB Chip CH340)
Arduino UNO R3 Klon – USB Kablo Hediyeli – (USB Chip CH340) ; Atmega328 temelli bir mikrodenetleyici kartıdır. Üzerinde 14 adet dijital giriş/çıkış pini (6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 6 analog giriş, 16Mhz kristal, usb soketi, güç soketi, ICSP konektörü ve reset tuşu bulundurmaktadır. Kart üzerinde mikrodenetleyicinin çalışması için gerekli olan her şey bulunmaktadır. Kolayca usb kablosu üzerinden bilgisayara bağlanabilir, adaptör veya pil ile çalıştırılabilir.
MPU6050 6 Eksen İvme ve Gyro Sensörü
84,00 TL#include <MPU6050_tockn.h>
#include <Wire.h>
MPU6050 mpu6050(Wire);
float x,y,z,tot;
void setup() {
Serial.begin(115200);
Wire.begin();
mpu6050.begin();
}
void loop() {
//----read sensor-----
mpu6050.update();
x = mpu6050.getAccX();
y = mpu6050.getAccY();
//----adjust x,y, z from -2/2 to 0/4-----
x = x + 2;
y = y + 2;
//-----calculate adjusted tot------
tot = x * y;
tot = tot * 1000;
tot = int(tot);
Serial.println(tot,0);
delay(10);
}
Test süreci yapmak çok kolaydır. Arduino kartını güçlendirmeniz ve sonra kişisel bilgisayarınızdaki yazılımı başlatmanız gerekir. Sistem hemen başlar ve ilk ölçümleri görüntüler. Grafikte mikroskobik titreşimleri görebilirsiniz, bu acelerometrin doğru şekilde çalıştığının bir işaretidir. Jeolojik şok durumunda, grafikte güçlü bir değişiklik fark edilebilir. Gerekirse, yazılım tarafından kaydedilen izleme Ocenaudio ses işleme programı aracılığıyla analiz edilebilir, bu program aynı zamanda metin dosyaları için iyi destek sunar.
Oluşturduğumuz cihaz, yerin titreştiğini bildirmek için ilkel bir yoldur. Bu nedenle, şehir dışında ve yer katında, binaların her zaman titreştiği üst katlarından uzakta yerleştirilmelidir. Bu şekilde, şehir olaylarının ve yanıltıcı pozitiflerin algılanması önlenecektir. En iyi konum bir bodrumdur. Ancak, depremlerin daha doğru tayin edilmesi için, P dalgalarının ve L dalgalarının şiddetini de belirleyebilen, düşük frekanslı penaltılar inşa etmek gerekir. Böylece, epicentrenin mesafesini de hesaplayabiliriz. Oluşturduğumuz cihaz ile, belirli bir değerin aşılması durumunda, yazılım seviyesinde bir alarm mesajı uygulamaya mümkündür.