Projelerimiz

Arduino Sesli Kontrol

Bu projemizde Arduino’muza android cihazımızdan bluetooth ile bağlanıp sesli komut göndereceğiz. Hadi başlayalım!

Gerekli malzemeler

  • Arduino UNO R3 
  • Bluetooth modülü 
  • Android cep telefonu veya tablet
  • Led

Benim kullandığım bluetooth modülü HC-06. Modülün nasıl kullanıldığını detaylı anlatmayacağım ama kısaca bahsetmek gerekirse; üzerinde 4 pin var . Vcc pinini 5 Volta, Gnd pinini toprak hattına, Tx pinini Arduino üzerindeki Rx hattına bağlayacağız. Rx pinini Arduino üzerindeki Tx hattına bağlayacağız.Burada dikkat etmemiz gereken önemli nokta, bluetooth üzerindeki Tx pini Arduino üzerinde Tx değil Rx hattına bağlanması gerekiyor. 

Arduino UNO R3 Klon – (USB Chip CH340)

245,00 TL

Arduino UNO R3 Klon – USB Kablo Hediyeli – (USB Chip CH340) ; Atmega328 temelli bir mikrodenetleyici kartıdır. Üzerinde 14 adet dijital giriş/çıkış pini (6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 6 analog giriş, 16Mhz kristal, usb soketi, güç soketi, ICSP konektörü ve reset tuşu bulundurmaktadır. Kart üzerinde mikrodenetleyicinin çalışması için gerekli olan her şey bulunmaktadır. Kolayca usb kablosu üzerinden bilgisayara bağlanabilir, adaptör veya pil ile çalıştırılabilir.

HC06 Bluetooth-Serial Modül Kartı

122,00 TL

HC-06 Bluetooth-Serial Modül Kartı, Bluetooth SSP(Serial Port Standart) kullanımı ve  kablosuz seri haberleşme uygulamaları için tasarlanmıştır. Hızlı prototiplemeye imkan sağlaması, breadboard, arduino ve çeşitli devrelerde rahatça kullanılabilmesi için gerekli pinler devre kartı sayesinde dışarıya alınmıştır.Bluetooth 2.0’ı destekleyen bu kart, 2.4GHz frekansında haberleşme yapılmasına imkan sağlayıp açık alanda yaklaşık 10 metrelik bir haberleşme mesafesine sahiptir.
Özellikleri:

Led ve Direnç Paketi

6,00 TL

Trafik lambası projesi için led ve direnç seti , bu set içeriğinde 3 adet direnç , 1 adet kırmızı , 1 adet sarı , 1 adet yeşil renk 5 mm led bulunmaktadır. Örneğin projenizde 4 lü bir kavşak yapılacaksa bu paketten 4 adet almanız gerekmektedir. Işık yayan diyotlar (LED’ ler) 3 renk seçeneği, düşük güçleri ve küçük boyutları ile birçok farklı projede, tasarımların daha sorunsuz ve mükemmel olmasını sağlar. Okulların fizik ve fen laboratuvarlarında, temel devre eğitimi ve öğretimi için yapılan deneylerde kullanılan materyaller arasındadır. Fizikte, robotik proje deneylerinde ve diğer elektrik deneylerinde kullanılır.

Mini Breadboard

19,00 TL

Elektronik bilginiz ne olursa olsun hobi devreleri yaparken devre elemanlarını tekrar kullanmak isteyebilir, veya yaptığınız devrenin çalışıp çalışmadığını para harcamadan görmek isteyebilirsiniz. İşte o zaman BREADBOARD sizin kurtarıcınız olacaktır. Breadboardda küçük delikler vardır dolayısı ile sadece elektronik malzemeyi bu deliklere sokarak devrenizi gerçekleştirebilir ve hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz.

/*
 
Arduino Sesli Kontrol
www.projehocam.com
 
*/
 
String readString = "";
#define led 13 // 13. kapıya bağlı olan ledi kontrol edeceğiz. ledi tanımladık
 
void setup() {
 pinMode(led, OUTPUT);
 digitalWrite(led, LOW);
 Serial.begin(9600); //Bluetooth modülümüz ile 9600 bandında haberleşeceğiz
}
 
void loop() {
 while (Serial.available()) { // gelen komutu alıyoruz
 char c = (char)Serial.read();
 readString += c;
 }
 
 if (readString.length() > 0) { // komut var ise
 
 if (readString == "ledi yak") { // gelen komut kontrolüne göre işlem yaptırıyoruz
 digitalWrite(led, HIGH);
 }
 
 if (readString == "ledi kapat") {
 digitalWrite(led, LOW);
 }
 
 
 readString = ""; //gelen mesajı sıfırlıyoruz
 }
 
 delay(100);
}

Arduino’muz hazır! Sıra geldi android cihazımız ile eşleştirmeye. Daha önce eşleştirme yaptıysanız tekrar yapmanıza gerek yok. Android cihazımızın bluetooth’unu açıyoruz ve arduinomuza bağlı olan bluetooth modülüne bağlanıyoruz. Şifre isterse “1234” veya “0000” olarak girin. Eşleştirme yaptıktan sonra sıra geldi gerekli uygulamayı yüklemeye.
Bu proje için yapmış olduğumuz android uygulamayı şuradan indirin İndirdikten sonra cihazımızın bluetooth’unu açıyoruz ve yüklediğimiz uygulamayı açıyoruz. “Cihaza Bağlan” butonuna basıyoruz ve listeden “HC-06” i seçiyoruz. Daha sonra ortadaki mikrofon simgesine dokunup “ledi yak” veya “ledi kapat” diyoruz. Arduino üzerindeki ledin yanıp kapandığını göreceksiniz!

Arduino’muza sesli olarak komut vermeyi öğrendik. Artık gerisi hayal gücünüze kalmış. İster ledi açın kapatın. İster klimayı, televizyonu açın kapatın.

2 üzerinden “Arduino Sesli Kontrol” düşünenler;

  1. Yusuf dedi ki:

    Proje için olan android uygulamanın yapımını paylaşır mısın

  2. baran dedi ki:

    ilk sa ve buna röle nası bağlanır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir