Azot Çadırı

Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı

IOT Kontrollü Hacim Fumigasyonu ve Değiştirilmiş Atmosfer yöntemlerinde ortama ilave edilen azot gazı, böceklerde solunumun artmasına ve zararlının trakelerinin daha uzun süre açık kalmasına neden olduğundan hızlı bir şekilde yok edilmektedir.

Projenin tasarımından üretime tüm aşamalarını Proje Hocam olarak kendi bünyemizde gerçekleştirdik.

SensörlerSıcaklık , Nem , Azot , Basınç , Kamera
TeknolojiWifi , PHP , Web Kontrol , Basınçlı Tank
MalzemeVinil Çadır
Kullanım AlanıTekstil ve Ahşap Malzemelerin Restorasyon İşlemi
Boyutlar2x2x3 metre
Yazılımwww.fumitent.com

IOT Kontrollü Hacim Fumigasyonu ve Değiştirilmiş Atmosfer yöntemlerinde ortama ilave edilen azot gazı, böceklerde solunumun artmasına ve zararlının trakelerinin daha uzun süre açık kalmasına neden olduğundan hızlı bir şekilde yok edilmektedir.

Klasik yöntem kullanılarak temizlenmeye çalışılan eserlerde kimsayasal ve tahribatlı temizleme yöntemleri kullanılmakta , bu yöntem uzun yıllar boyu koruma altına alınmayı hedeflenen eserlere ciddi zararlar vermektedir ve ömürlerini kısıtlamaktadır. Geliştirilen ürün ile son derece zararsız bir temizleme sunulmaktadır.

Basınçlı tanklar yardımı ile havadaki azotu saflaştırmak için membran yapı kullanıldı. Sistemde, farklı gazların kendine has ayrıştırma özelliğinden yararlanılır. Her bir gazın kendine özgü geçirgenlik hızı vardır. Nitrojenin membran yüzeylerde nüfuz etme hızı yavaşken, oksijen ve su buharınınki hızlıdır.

Membran modüllerine beslenen şartlandırışmış basınçlı hava, çıkışta saf azot halini alır ve tutulan oksijen havaya egzoz edilir.Azot saflığı % 95 ila % 99.5 arasında değişir. Yüksek safiyette ürün elde etmek için, daha fazla sayıda membran modulü ve daha fazla basınçlı hava gerekir.

Membran jeneratörlerin ana çalışma prensibi membran modülüdür (çapı +-10 cm). Bu küçük ve içi boş polimer elyafları ile doludur. İlk olarak kuru ve temiz olan basınçlı hava içeri girer ve bu elyafların yapısı sayesinde havanın bir kısmı elyafın dışına akar. Bu sürece nüfuz etme adı verilir. Bu süreç sırasında su, oksijen ve argonun bir kısmı elyafların membran tarafından dışarı çıkar. Sonuçta yalnızca nitrojen kalır. Farklı moleküller farklı hızlarda nüfuz ettiği için bu mümkün olmaktadır. H2O çok hızlı nüfuz eder, oksijen biraz daha yavaştır. Argon ve nitrojen nispeten yavaş bir şekilde nüfuz eder, bu nedenle H2O ve oksijen gittikten sonra uzun süre elyafların içinde kalırlar.

Üretilen azot geri dönüştürülebilir şekilde havadan üretilir ve sürekli olarak ortam azot yoğunluğuna maruz kalır.Bu sayede kontrol edilebilir üretim sağlar kapalı hacim içerisinde sağlanan kontrol verimi artırır ve oluşabilecek zararların önüne geçer.